lifestyle, mama

Kamperen met een baby

We hebben het vorg jaar nog gedaan. Onze zoon was net 1 jaar (dus eigenlijk geen baby meer) en ik was 5 maanden zwanger. Het was onwijs leuk, maar toch wel zwaar. Nee, dat doen we dit jaar niet doen. Eerst wachten tot de kinderen wat ouder zijn voor we weer de tent in duiken.

Vorig jaar zijn we met onze 14 maanden oude zoon naar Engeland gegaan. In een flinke tent stonden we op een trekkers camping. Voor het gemak waren mijn ouders ook mee. Wat extra handen kon op dat moment geen kwaad. Omdat ik 5 maanden zwanger was, was het camperen voor mij niet makkelijk. Het zitten op lage stoelen en het uit bed gaan vanaf je luchtbed maakte het niet comfortabel. De lange wandelingen door heuvelige of zelfs bergachtige gebieden zorgde ervoor dat ik veel last had van harde buiken. Hoewel het een geweldige vakantie was en ik het voor geen goud had willen missen is het kamperen met een klein kind, terwijl je zanger bent geen aanrader.

 

uk4
Hier was ik 5 maanden zwanger

 

En toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan. Nadat ik mijn schoonzus hoorde vertellen over haar plannen, nadat andere mensen hun mening hadden uitgesproken over kamperen, want er is nogal verdeeldheid over kamperen, begon het bij mij weer te kriebelen. Onze grote vakantieplannen staan al vast. Een huisje zal het dit keer worden, maar de bestemming is zoals alle andere jaren Engeland.

Kamperen met 2 kleintjes. Daar is een behoorlijke tent voor nodig. Vorig jaar hebben we een 4 (of 5) persoons tent gekocht. Doordat je met 2 kleintjes bent aangewezen op campingbedjes heb je toch een behoorlijke tent nodig. Hoewel onze oudste kerel al heel goed in z’n peuterbedje kan slapen, zie ik het niet zitten om hem in een tent op de grond te laten slapen. 1 keer uitvinden hoe hij de rits van de tent open krijgt en hij is weg. Dus in de tent moeten 2 bedjes kunnen. Dat gaat niet passen….. Toch?

Na wat passen en meten in mijn hoofd had ik de tent zo ingedeeld dat wij er met z’n alle van onze nachtrust konden genieten. Beide mannen in een bedje in de slaapcabine en wij op een luchtbed in de voortent. Niet iets wat ik zie zitten voor een week, maar een weekendje moet prima kunnen.

Als ik het aan manlief voorstel reageert hij positief. Wie zegt dat je met kinderen bent aangewezen op vakantieparken heeft het mis!

Kamperen met kleine kinderen is iets anders dan je tent opzetten op een glamour camping en genieten van je rust. Ik heb natuurlijk het internet afgezocht voor tips voor we op vakantie gingen. Dit zijn mijn tips voor het kamperen met kleine kinderen.

uk3

Babybedje
Het babybedje vind ik een van de belangrijkste dingen. Zowel het kind als papa en mama hebben op vakantie hun rust hard nodig. Het campingbedje moet dus mee.
Maar het campingbedje kan je ook voor andere dingen gebruiken. Onze kleine knul heeft zijn oren voor de sier en op een mooi groot grasveld veel verleiding om weg te rennen. Een campingbedje wordt in het engels ook wel pack-and-play genoemd en dat is precies waar je hem op de camping voor kan gebruiken. Een box! Omdat er op de camping veel te zien was, was het voor onze knul ook geen straf om erin te zitten. Thuis speelde hij allang niet meer in de box, maar op de camping was het super.

Kleding
niets is zo vervelend om te weinig kleding te hebben op de camping. We hadden dus erg veel ingepakt voor hem en alles is gedragen. Maar naast dat het belangrijk is dat hij voldoende kleding heeft, is het ook belangrijk dat je rekening houdt met warme momenten en koude momenten. Zoals voor grote mensen, werkt het ook voor kleine mensen om dan veel laagjes te hebben.
’s Nachts koelt het af en was onze knul gekleed in een dikke pyjama met voetjes en een capuchon. Ook hadden we een extra warme slaapzak (een 4 seizoenen slaapzak van de hema). We hadden nog een wolle deken bij ons, maar die hebben we uiteindelijk niet nodig gehad. Zelfs de nachten in Engeland hebben we op deze manier kunnen trotseren.

 

uk.jpg
Goede regenkleding, om ongestoord in het natte gras te spelen!

 

 

Speelgoed
Uiteraard neem je speelgoed mee waar je kind graag mee speelt. Daarnaast is het ook belangrijk om nieuwe dingen mee te nemen, om het te kunnen blijven boeien op de momenten dat jij de haringen aan het verzetten bent.
Meneer was nooit geinteresseerd in boekjes en op vakantie ging hij opeens de boekjes “lezen”. Ook was een bal heel leuk om achteraan de schuiven (hij kon toen nog niet lopen). Verder ga ik op zoek naar speelgoed waardoor hij niet zo snel is. Ik weet dat hij van water houdt, dus de afwastijl met water en speelgoed of een kinderbadje kan mij juist wat rust geven. Ook z’n loopfietsje gaat mee. Deze is te klein en hiermee komt hij dus niet snel vooruit. Ideaal om hem wat makkelijker in de gaten te houden.

Proefdraaien
Onze zoon was een moeilijke slaper in vreemde omgevingen. In de tent zou dit niet heel anders zijn. Een paar weken voor vertrek hebben wij de tent in de tuin opgezet. De eerste nacht zijn we om 9u naar binnen gegaan, maar de dag erna hebben we tot 3u in de tent gelegen. Hierna bleek ik te koud gekleed te zijn. Op deze manier kan je ook ondervinden of je tent groot genoeg is en of alle andere dingen in orde zijn.

Kinderstoel
Het ziet er misschien een beetje gek uit, maar een hoge kinderstoel is ideaal op de camping. De ikea kinderstoelen zijn daar perfect voor, omdat ze vrij klein opgevouwen kunnen worden en ze zijn ook erg stabiel. Op het moment dat er gekookt moet worden is het niet handig om je kind rond te hebben lopen. Een kinderwagen kan ook gebruikt worden als stoel, maar onze knul had een manier gevonden om uit de gespen te komen. Wat in ieder geval belangrijk is, is een plek waar je kind kan zitten waarvan je weet dat hij vast zit. Op het moment van honger werkt de pack-and-play niet meer. Zodra wij hem in de kinderstoel zette en hem wat te knabbelen gaven was hij weer rustig.

De camping
Een gezinscamping is voor een baby of dreumes niet nodig. Ikzelf vind zo’n camping erg druk en groot. Liever een trekkers camping waar je je tentje op een lapje grond zet en dan zelf voor vermaak kan zorgen. Voor wat grotere kinderen kan dat vermaak perfect zijn.
Een kleine camping geeft ook meer overzicht en kan je je kind beter in de gaten houden.

Omdat we nu met 2 kinderen willen gaan kamperen en beide toch in een andere fase zitten dan onze knul een jaar geleden, ben ik nog altijd onzeker hoe het zal gaan. Het is toch een hele uitdaging. Wat ik wel geleerd heb, is dat het wel goed komt. Toch ben ik altijd opzoek naar meer tips en tricks. Heb jij ervaring met kamperen met kleine kinderen? Wat is jouw ultieme must have of tip op vakantie?

6 thoughts on “Kamperen met een baby”

 1. Leik opgelosten en je hebt niet veel nodig! Wij zijn dol op kamperen. We hebben een Volkswagen busje die elke jaar een beetje meer wordt opgeknapt. Toen mijn dochter 1 jaar was zijn we er voor het eerst mee we gegaan. Campingbedje kon toen achterin worden gezet. Wij kozen er nu voor om niet elke dag naar een andere camping te gaan, maar ergens drie dagen te blijven. De simpele eenvoudige campings met een groot grasveld vonden wij ideaal. Je hebt dan overzicht waar je kleintje heen loopt. Wij namen ook een klein speeltentje mee, voor speelgoed. De afwasteil diende als badje. Dit jaar met een baby van een paar maanden gaan we toch liever naar een huisje en volgend jaar weer lekker camperen, kijk er naar uit!

  Like

 2. Ik vind kamperen geweldig! Alleen met twee kleintjes lijkt het me wel een hele uitdaging, want hoe neem je alles mee? Onze auto is eigenlijk te klein aan het worden. We hebben nu wel een grote caravan gekocht, misschien dat we daar volgend jaar mee op vakantie gaan!

  Like

   1. Haha, nee dat gaat niet passen…Wij zijn ons ook aan het oriënteren op een andere auto, zelfs dat valt niet mee 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s