mama

Mijn buik na de zwangerschap

Tijdens een zwangerschap veranderd een vrouwenlichaam veel. Sommige vrouwen vinden dit fijn en voor andere is het een necessary evil. Ik behoorde tot die laatste groep. Wat vaak een groter probleem is, is de periode na de zwangerschap. Ook ik schaam me na de zwangerschap voor mijn lijf. Alleen dan om hele andere redenen dan je gebruikelijk hoort.

Mijn kijk op mijn lichaam is nooit heel positief geweest. Ik heb altijd m’n onzekerheden gehad en deze werden uitvergroot in de tijd dat mijn depressie erger werd. Tijdens mijn depressie kwam mijn focus te liggen op mijn lichaam. Ik ging hier op een ongezonde manier mee om. Uiteindelijk ben ik met therapie door deze zware periode heen gekomen en uiteindelijk kon ik ook weer positieve dingen aan m’n lichaam zien.

Na een nare periode was de kijk op m’n lichaam gelukkig weer normaal, maar mijn buik is altijd m’n slechte kant geweest. Hoewel ik slank ben, heb ik mijn buik altijd als “te dik” gezien. Ik had een muffintop, een blubberbuik of welke negatieve stempel je er ook aan kan geven.

buik.jpg
De zwangerschap

Ik wilde erg graag kinderen. Dat dit zou betekenen dat mijn buik het zwaar te voorduren zou krijgen nam ik voor lief. Vooral in m’n eerste zwangerschap zat het veel in m’n hoofd dat mijn buik na de zwangerschap er erger aan toe zou zijn dan ervoor. De bekende verhalen als verslapte huid of spieren en striae zou bij mij van toepassing zijn. Al voor de zwangerschap probeer ik mijn buikspieren te trainen. Dat schijnt de beste manier te zijn om een zwangerschap goed door te komen. Ik had me voorgenomen om tijdens mijn zwangerschap ook te blijven sporten, maar door erge vermoeidheid kwam ik hier niet aan toe. Mijn buik groeit in de eerste 35 weken redelijk, maar de laatste 4 weken leek ik te verviervoudigen.

 

buik3
Een week voor de bevalling van m’n tweede

 

Na de zwangerschap
Blijkbaar heb ik goede genen. Striae heb ik geen last van gehad. Geen één lijntje dat aangeeft dat mijn huid het niet meer aankon. Ook bleek ik na beide zwangerschappen in de kraamweek al in m’n oude broeken te passen. Voor ik het weet heeft mijn buik weer het formaat aangenomen van voor de zwangerschap en ook de kracht in mijn spieren voelt weer als vanouds. Dat mijn kinderen zorgen voor de nodige beweging heeft ertoe geleid dat ik momenteel fitter ben dan ooit tevoren, zo ook de spieren van mijn romp.

Hoewel er dus op het zicht niet veel veranderd is met mijn buik, is er in mijn hoofd veel gebeurd. Ik ben nu trots op mijn buik. Mijn buik heeft twee super gezonde kinderen gedragen. 9 maanden lang heeft mijn buik ervoor gezorgd dat een paar cellen zijn uitgegroeid tot een wonderschoon leven. Mijn buik heeft het weerstaan dat mijn huid tot ongekende proporties is gerekt.
En toch merk ik dat ik nog niet open over mijn buik praat. Dit keer schaam ik me ervoor dat ik weer een platte buik (want zo ervaar ik hem nu) heb na het krijgen van 2 kinderen. Alsof ik me hiervoor moet verantwoorden. Maar ik heb geen dieetgoeroe die me allerlei superfoods voorschrijft of een personal trainer die mij van flab naar strak heeft getraind. Dit is echt hoe mijn lichaam is. En daar ga ik nu eindelijk een beetje trots op zijn!

4 thoughts on “Mijn buik na de zwangerschap”

  1. oh wauw wat zie je er goed uit! prachtige buik! ik ben 11 weken geleden bevallen. net als jij geluk dat ik ook geen striae heb! ik paste ook mijn broeken na een paar dagen alweer! maar ik heb nog wel een beetje overtollig vel op mijn buik, wat ik eerder niet had. Dat mag nog wel weg van mij…

    Like

    1. Allereerst gefeliciteerd! 11 weken is nog kort geleden, dus er kan nog een hoop gebeuren. Ik had ook een tijdje een slappere huid, maar dat is redelijk bijgetrokken.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s