mama

Lange autorit met kinderen. Tips

Je kan op vakantie gaan met het vliegtuig, de bus of gewoon met je eigen auto. Je eigen auto zorgt ervoor dat je veel vrijheid hebt in de tijd dat je vertrekt. Je hoeft geen rekening te houden met lange wachtrijen voor de incheckbalie. Dit is waarschijnlijk ook de rede dat de helft van alle vakantiegangers de auto pakt.

Ook wij kiezen er dit jaar voor om op vakantie te gaan met de auto. Ik kan met reizen een enorme stresskip zijn als we vluchten moeten halen, koffers moeten inslaan en gates moeten zoeken. Door met onze eigen auto te gaan zullen mijn stresslevels een stuk lager zijn. Een groot voordeel vind ik dat je eigenlijk alles bij de hand hebt. Je kan je auto zo inrichten dat je bij alles kan wat je onderweg nodig kan hebben. Vooral met kleine kinderen is dat iets wat ik erg prettig vind. Een lange autorit is voor een kind niet altijd even fijn. Vooral met mijn oudste knul is een moeilijke stilzitter en langer dan 3 uur in de auto is een hel. Ik denk niet dat mijn jongste er heel veel beter op reageert. Wel heb ik in de loop een aantal manieren gevonden waardoor we de rit een stuk prettiger ervaren.

Hierbij wil ik mijn tips delen voor een vakantierit met de auto en kleine kinderen.

Ga niet te ver

Vooral voor hele jonge kinderen is een lange autorit niet aan te raden. Een baby lange tijd in het autostoeltje laten zitten is niet prettig. Het wordt zelfs sterk afgeraden. Het autostoeltje beperkt de bewegingsvrijheid van een kindje en is daardoor slecht voor de mototische ontwikkeling. Staat er toch een lange reis voor de boeg, haal de baby dan regelmatig uit het autostoeltje (nooit tijdens het rijden natuurlijk). Tijdens de stop laat je je baby lekker op een kleedje liggen, zodat hij zijn armpjes en beetjes vrij kan bewegen.

Vertrektijden

Een kind dat nog slaapjes doet kan deze slaapjes fijn in de auto doen. Vertrek als je kindje moe wordt en zo heb je een hele rustige rit. Zet het stoeltje in de slaapstand en zorg dat zijn hoofdje niet gaat hangen. Een knuffeltje en een kleedje in de buurt (een auto met airco aan, kan flink koud worden) en zo je kan een behoorlijk aantal kilometers maken.

Zorg voor voldoende vermaak

De hele tijd zitten in de auto, voor een kind dat graag van rennen houdt, kan erg frustrerend zijn. Na een uur in de auto beginnen de benen toch te trappelen. Zorg ervoor dat je verschillend speelgoed bij de hand hebt. Een knuffel waar hij mee kan spelen, zijn favoriete autootje, misschien is jouw kind onderweg wel een picasso. Biedt je kind steeds weer iets nieuws aan, zodat hij geinteresseerd blijft. Een tas met speelgoed bij je voeten neerzetten en je kan je kind regelmatig iets aanrijken. Pak hetgeen waar hij op uitgekeken is weer terug. Misschien kan je dit een paar uur verder opnieuw aanbieden. Blijf je kind verrassen, zodat hij onderweg toch bezig blijft.

auto2
In zijn eigen tas stoppen we natuurlijk Bert en Ernie. Deze zullen elke vakantie mee moeten, autootjes waar hij mee kan spelen, zijn favoriete kiepauto en natuurlijk een flesje water.

auto1
De boekjes die hij graag voorgelezen wilt hebben zijn ‘Rupsje Nooitgenoeg’, ‘Welteruste Dikki Dik’, ‘Slaap maar fijn, bouwterrein’ en ‘Daar gaan we’ (een boekje met kinderliedjes)

Snacks

Hoe vermaak je een kind beter, dan af en toe iets lekkers toe te schieten. Een pillenbakje of een een bewaarbakje voor kralen zijn hier uitermaten geschikt voor. Hierdoor kan je je kind verschillende smaken aanbieden. Heeft je kind een besef van tijd, dan kan je hem bijvoorbeeld ieder half uur iets aanbieden. Je kan hem een vakje laten kiezen bij iedere stop. Wij bieden hem iets aan op het moment dat hij onrustig wordt. Zo hebben wij in het bakje smarties, leuk om alle kleuren te benoemen. Bifi worstjes voor kinderen doet hij lekker lang mee en vlees vindt hij heerlijk. Kikkersnoepjes moesten er natuurlijk in. Zijn knuffel is een kikker en deze snoepjes zijn echt iets voor hem. Pepermuntjes stopte ik ook in het bakje, omdat hij ook altijd een smintje wilt als een van ons deze pakt. Nu heeft hij zijn eigen mint. Verder deed ik er 2 verschillende varianten uit de funmix (ah) in, zoute stengels en rozijnen.

 

auto5

Verkoeling

Een lange tijd in een auto en dan ook nog eens door de warmte. Dit is voor niemand fijn. De ramen kan je open zetten of de airco op 10. Toch ben ik hier met kleine kinderen niet erg dol op. Voor de nodige verkoeling, maar ook om weer wat op te frissen nemen wij tegenwoordig een nat handdoekje in een ziplock zakje mee. Mijn knul vindt water heerlijk en zal aardig wat tijd zoet zijn met deze lap, die tegelijkertijd zorgt het voor de nodige verkoeling.

auto3

Ga jij ook het liefst met de auto op vakantie? Wat ligt er altijd bij jou in de auto met een lange rit?

2 thoughts on “Lange autorit met kinderen. Tips”

  1. Wij gaan niet met de auto op vakantie maar rijden altijd wel heel veel..(Alle familie af als we in nl zijn haha.) Wij proberen veel spelletjes en doen zoals ik zie ik zie, en een soort auto bingo. Tv/tablet kijken of boekjes lezen lukt niet want dan wordt mijn dochter wagenziek met alle ellende die daarbij hoort..😔

    Liked by 1 persoon

    1. De spelletjes ken ik nog wel van vroeger. Nummerborden tellen, ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ en natuurlijk de gameboy (veel verder ben ik met gamen niet gegaan hihi). Mijn jongens hebben de leeftijd er nog niet voor, maar dit gaan we waarschijnlijk later veel gebruiken.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s